Iedere maand staan veel vrouwen en meisjes in Mulatsi, Uganda voor dezelfde uitdaging: is er genoeg geld om maandverband te kopen? En pakje van zeven stuks kost 90 cent. “Sommige vrouwen gebruiken kranten,” vertelt Jacky, directeur van het Compassion Project in Mulatsi. “Anderen stukjes vloerkleed of oude lappen. Ik heb ook wel eens gehoord dat een vrouw een deel van een oude matras gebruikte. Veel mannen voelen zich niet verantwoordelijk om hierin te voorzien, of kunnen zich het simpelweg niet veroorloven. Wat ook niet helpt, is dat er een enorm taboe rust op dit onderwerp.”
Maandverband verloren
Jacky ontdekte dat het ontbreken van middelen en ook van kennis tot andere, grotere problemen leidt bij veel gezinnen. Bijvoorbeeld tienerzwangerschappen, huwelijksconflicten en schoolverlating. Sommige meiden gaan niet naar school als ze ongesteld zijn. De 17-jarige Carol zal nooit de dag vergeten dat haar geïmproviseerde maandverband, een opgevouwen oude doek, uit haar kleding viel terwijl haar klasgenoten toekeken. “Iedereen begon heel hard te lachen, ik schaamde me kapot. Ik ben naar huis gerend en de eerste dagen niet meer teruggegaan. Ik durfde niet. Toen ik een paar dagen later op aandringen van mijn moeder weer naar school ging, merkte ik dat er nog steeds over me gepraat werd. De jongens bleven maar om me lachen.”
Jacky en de staff besloten dat het tijd was om iets te doen. Er werd maandverband uitgedeeld, maar dit was geen duurzame oplossing en bovendien erg prijzig. Er werd een fonds opgericht voor menstrual hygiene. Hieruit werden projectmedewerkers opgeleid om trainingen te geven en leerden ze een duurzamer en goedkoper alternatief te bieden. Met de juiste stoffen en naaisetjes werden herbruikbare maandverbandjes gemaakt die per set slechts € 1,35 kosten en een jaar meegaan.
Goede voorlichting en hygiëne
Naast dat meisjes en vrouwen uit de hele gemeenschap hiermee geholpen zijn, heeft dit plan een grotere uitwerking. Het ontwikkelen van deze herbruikbare materialen vormen een nieuwe bron van inkomsten voor mensen. Daarbij is het taboe een stuk kleiner geworden. Veel mannen voelen zich minder onwetend en ongemakkelijk als het over dit onderwerp gaat. Ze zien het belang van goede voorlichting en hygiëne.
In het klaslokaal in Uganda geeft de lerares voorlichting en deelt herbruikbare maandverbandjes uit. “Zorg goed voor je intieme delen,” drukt ze de meiden op het hart. “En was deze maandverbandjes alsof het je zondagse kleren zijn!”
Goede hygiëne is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een van de fondsen die Compassion heeft, is het fonds Water & Hygiëne. Wil je daar meer over weten?
Waarom zijn fondsen nodig?
In een Compassion-project krijgt ieder kind dezelfde basiszorg om zich gezond te kunnen ontwikkelen. Ondersteuning van individuele sponsors maakt dit mogelijk. Door wereldwijde crisissen wordt armoedeproblematiek complexer en komt de ontwikkeling van een kind in armoede snel in het nauw. Daarom bieden de lokale kerk en Compassion zorg op maat aan ieder kind binnen onze programma’s. Deze aanvullende zorg aan kinderen, hun gezinnen en gemeenschap is mogelijk door onze fondsen.