Noeporlue (29) woont samen met haar man en kinderen in het afgelegen dorpje Klerklohl in de bergen van Thailand. Het gezin leeft onder de grens van extreme armoede. Het dagelijks leven is zwaar en medische hulp is schaars. In veel dorpen ontbreekt het zelfs aan de meest basale eerste hulp. Er zijn wel kleine klinieken, maar bij risicovolle zwangerschappen moeten vrouwen naar een ziekenhuis ver weg. In het regenseizoen treedt de rivier regelmatig buiten zijn oevers en zijn er overstromingen. Dan is het nog lastiger om bij een ziekenhuis te komen.
Direct naar het ziekenhuis
Tijdens haar derde zwangerschap staat Noeporlue er gelukkig niet alleen voor. Sinds de achtste week is ze ingeschreven bij het Moeder- en babyprogramma van de plaatselijke kerk. De medewerkers van het programma ondersteunen en begeleiden haar tijdens de zwangerschap. Als Noeporlue bijna 44 weken zwanger is en de bevalling nog steeds niet op gang lijkt te komen, besluit projectmedewerker Apatcha in te grijpen. “Noeporlue was ver over tijd. Daarom nam ik een foto van haar en besprak ik met een arts wat er moest gebeuren. Deze arts spoorde ons aan om haar naar een ziekenhuis te sturen. We hebben direct een afspraak gemaakt en gezorgd dat Noeporlue naar het ziekenhuis werd gebracht.” Dankzij de snelle actie van Apatcha krijgt Noeporlue in het ziekenhuis de juiste hulp. Hier brengt ze de kleine Napat, een meisje, ter wereld. Als de baby na een week geelzucht krijgt, moet ze nog een korte tijd in het ziekenhuis blijven. Daarna keren moeder en dochter terug naar huis.
Apatcha, medewerker Moeder- en babyprogramma‘We hebben direct een afspraak gemaakt en gezorgd dat Noeporlu naar het ziekenhuis werd gebracht.’
Schrikbarende cijfers
Het sterftecijfer van baby’s is in landen waar veel extreme armoede is, schrikbarend hoog. In 2022 stierven er wereldwijd 4,9 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Bijna de helft van deze kinderen overleed in de eerste maand na de geboorte. Veel kinderen overlijden door oorzaken die te voorkomen zijn. De belangrijkste doodsoorzaken zijn: vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling en infectieziektes. Ook het gebrek aan schoon drinkwater en onvoldoende voeding spelen een belangrijke rol.

Niet alleen
De steun van het Moeder- en babyprogramma betekent veel voor de jonge moeder. Het geeft Noeporlue zelfvertrouwen en stelt haar gerust dat de medewerkers voor haar klaar staan. “De ondersteuning van de kerk maakt een enorm verschil. Ik krijg trainingen en medische zorg, voor mezelf en mijn baby,” vertelt Noeporlue. Ze krijgt ook praktische hulp, zoals voeding, verzorgingsproducten, luiers en kleding. “Bij mijn eerste twee kinderen had ik nog nooit luiers gebruikt. Ik wist niet eens wat luiers waren! Nu gebruik ik voor Napat luiers, bijvoorbeeld tijdens programma-activiteiten,’’ legt Noeporlue uit.
De jonge moeder straalt van trots. Het gaat goed met Napat en ze hoopt dat haar dochter gezond op kan groeien.
Noeporlue, moeder van Napat‘De ondersteuning van de kerk maakt een enorm verschil. Ik krijg trainingen en medische zorg, voor mezelf en mijn baby.’
Het Moeder- en babyprogramma bestaat uit:
- Medische zorg voor de moeder
- Medische zorg voor de baby
- Gezonde voeding voor moeder en baby
- Babyuitzet
- Training opvoeding*
- Training inkomen genereren*
- Training alfabetisering*
- Eén-op-één coaching
- Psychosociale counseling
- Discipelschapstraining*
- Supportgroep voor moeders
*Dit is ook voor vaders

Of je nu een kersverse moeder of zwanger bent, alleen het allerbeste is goed genoeg voor jouw kindje. Een veilig thuis, genoeg te eten, gezondheid en een rooskleurige toekomst. Voor moeders in extreme armoede is dit vaak niet de werkelijkheid. Tenzij iemand zegt: ‘’Ik wil je helpen, aanmoedigen en steunen. Je draagt het niet alleen.’’
Samen met Groot Nieuws Radio, kerken, sponsors en donateurs zetten we ons daarom in om zoveel mogelijk moeders en hun baby’s op te nemen in een Moeder- en babyprogramma. Doe jij mee?
Voor 75 euro kunnen we moeders als Noeporlue verloskundige hulp bieden.
Interview: fotojournalist Oo Shinada uit Thailand