Voor een kind dat opgroeit in armoede, is het niet vanzelfsprekend dat het hoort dat hij of zij geliefd, getalenteerd en waardevol is. Bemoedigende brieven van een sponsor kunnen daarin van grote waarde zijn. Juist in de tienertijd wanneer er zoveel op je afkomt, de hormonen door je lijf gieren en je keuzes moet maken die bepalend zijn voor je toekomst. Als je sponsorkind heel jong is, kan het een uitdaging zijn om goed contact te leggen in de brieven. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer er echt interactie kan ontstaan. Oudere kinderen begrijpen je nou eenmaal beter en kunnen zich beter verwoorden.
Een stevig fundament
In de jaren dat kinderen naar het Compassion-project gaan, wordt er voortdurend gewerkt aan ‘een plan voor morgen’. Hierdoor leren ze hoe ze goed om kunnen gaan met geld en hoe ze dromen om kunnen zetten in plannen. Wat wil je worden en wat heb je nodig om daar te komen? Naarmate een kind ouder wordt, worden deze plannen steeds concreter. De 22-jarige Windeyam Micheline uit Burkina Faso heeft het Compassion-programma helemaal doorlopen. Doordat ze informatica-lessen en kapperslessen heeft gevolgd op het project, kan ze zichzelf nu financieel onderhouden. Ze verdient geld waarvan ze kan leven én waarmee ze haar rechtenstudie kan betalen. Haar ambitie is om advocaat te worden. Wanneer een kind het project verlaat, heeft het een stevig fundament gekregen om op voort te bouwen. De leeftijd waarop een kind het Compassion-programma in een project afrondt, ligt meestal tussen de 20 en 22 jaar. In Guatemala en Nicaragua ronden kinderen over het algemeen op 18-jarige leeftijd het programma af.
Sterke familiecultuur
Hoewel we er altijd voor gaan dat iemand het hele programma doorloopt, kan het gebeuren dat een het kind vroegtijdig het project verlaat. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Als een kind wel het hele programma afrond, is dit niet alleen gunstig voor het kind zelf, maar heeft dit ook impact op zijn of haar omgeving. In veel landen waar we werken, heerst een sterke familiecultuur. Als een zoon of dochter geld verdient, dan draagt hij of zij bij aan het familie-inkomen. Want als je arm bent, deel je wat je hebt. Jongeren die in deze omstandigheden opgroeien, hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en dragen samen met de ouders de last om het gezin te onderhouden. Het is gaaf dat je als sponsor af kunt maken waar je misschien wel heel wat jaren geleden aan begonnen bent. Je kunt een kind aan een stabiele(re) basis helpen, waarbij ook zijn of haar familie gebaat is.
Wanneer de sponsoring stopt
Schoolsystemen in de landen waarin we werken, lijken vaak niet op het systeem in Nederland. Wanneer een kind de ‘middelbare school’ heeft doorlopen en tot welke leeftijd jouw kind in een Compassion-project blijft zitten, is afhankelijk van de leefomstandigheden van het kind en van het land waar hij of zij woont. Als een kind naar Nederlandse maatstaven volwassen wordt, houdt de sponsoring dus niet per se meteen op. Wanneer jouw sponsorkind het hele programma doorlopen heeft, krijg jij daarvan persoonlijk bericht. Uiteraard heb je dan nog de mogelijkheid een laatste brief te schrijven of een gift te geven.