Voorgangers Mark (43) en Christina (35) van der Wal zijn al jaren betrokken bij de gemeente in Oss. “Mijn ouders zijn jarenlang zendeling geweest in Papoea Nieuw Guinea. Toen ze terugkwamen zijn ze in Oss gaan wonen en hebben deze kerk geplant,” vertelt Mark. Christina komt oorspronkelijk uit Noord-Ierland. “Ik ben opgegroeid in een christelijk boerengezin. Tijdens een Leadership Academy op een bijbelschool in Engeland ontmoette ik Mark. Inmiddels zijn we al een tijd voorgangers in Oss. Vijf jaar geleden zijn we deel van de City Life Church familie geworden. Daarnaast hebben we een christelijk kinderdagverblijf.”
Een avontuur
Met een big smile vertellen ze over het Compassion-avontuur dat de gemeente in Oss is aangegaan. Compassion was voor beide pastors al bekend. Christina: “Als 18-jarige ondersteunde ik al een kind via Compassion. Op de bijbelschool hebben we ook dingen voor Compassion gedaan en met onze kinderopvang sponsoren we een aantal kinderen in onder andere Thailand. Met mijn schoonmoeder ben ik naar Thailand geweest om de kinderen te bezoeken.”
Mark: “Als kerk willen we onze tienden geven en daarmee een zegen zijn voor onze eigen stad, maar ook voor de wereld. Compassion is een prachtige organisatie die we al langer kennen. We wilden graag wat meer focus aanbrengen, dan overal kinderen te sponsoren vanuit onze kerk. Vorig jaar september zijn we gestart met een maand lang onderwijs over gerechtigheid en wat God daarover zegt. Dit was een mooie kick-off om iets te gaan doen. Afsluitend hebben we het project in Bangladesh aan de gemeente geïntroduceerd, verhalen gedeeld en verteld wat de kosten zijn. De eerste collecte bracht direct tweeduizend euro op. Dat was een mooie start en bemoediging om verder te gaan.”
“Als kerk willen we onze tienden geven en een zegen zijn voor onze eigen stad en de wereld”
Moeders en kinderen in Bangladesh
Christina: “Bangladesh is een van de armste landen ter wereld. Onder moeders is er heel veel armoede en veel kinderen overlijden. Het Compassion-project maakt echt het verschil tussen leven en dood voor baby’s. Ik werk zelf in de kinderopvang en dat maakt het heel visueel. Door te investeren in dit project maak je echt een verschil. Dat vonden de mensen van onze kerk ook heel bijzonder en bemoedigend. Dat je levens redt, door friet te bakken.”
Mark: “We moesten een groot bedrag bij elkaar leggen om het moeder- en baby’s twee jaar lang rondom de geboorte de hulp te geven die ze nodig hebben. En dat is gelukt. Toen we dat doel gehaald hadden, hebben we er ook echt een feestje van gemaakt, met een prachtig concert in de kerk.”
Christina: “Mensen vonden het heel inspirerend om een doel voor ogen te hebben. De gemeenteleden hadden allerlei ideeën. Het project werd echt gedragen. Ze waren ook heel trots op wat we samen hebben bereikt. Ik merk dat mensen ook meer naar buiten gericht zijn geraakt. Ze vertelden familie, buren en collega’s over de actie en verkochten overal spulletjes. Mensen zijn echt heel vrijgevig geweest.”
Niet alleen voor nu
Mark: “We kenden Bangladesh helemaal niet. Mensen zijn wildvreemd, maar je doet iets, omdat het goed is om daar iets te doen. Je doet iets, omdat dit Gods hart is en dat raakt me erg. Wat ook mooi is: via het project komen de kinderen in aanraking met Gods liefde. De Bijbel zegt dat als je iets aan de armen geeft, je het aan God geeft. Het is zo bijzonder dat we kunnen zaaien en een verschil mogen maken. Ik zie ook echt dat God dit zegent.”
Ondertussen gaat de steun aan Bangladesh ook verbreden naar andere CLC-kerken in Nederland en België. Mark: “Vanaf dit jaar gaan we ons CLC-breed focussen op een gebied in het noorden van Bangladesh. We zijn er super trots op dat we in Oss onze broers en zussen voor mochten gaan.” Christina: “Door als kerk de krachten te bundelen, kun je een groter verschil maken en een gebied of land echt zegenen.”