In de omgeving waar Mysha vandaan komt, wordt 50 procent van de meisjes voor haar 18e uitgehuwelijkt, ondanks dat het bij de wet verboden is. Compassion-medewerkers zetten altijd alles op alles om kindhuwelijken te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Mysha werd uitgehuwelijkt aan een jongen die een goede opleiding volgt.

Apart programma

Gelukkig kon Mysha in het project blijven. Ze volgde een apart programma waar meisjes zoals zij, liefst samen met hun echtgenoot, leren hoe je een gezond gezin kunt vormen. Ze leren bijvoorbeeld hoe je goed met elkaar communiceert; in de Bengaalse cultuur komt het vaak voor dat mannen hun vrouwen nogal hardhandig aanpakken als ze denken dat dat nodig is. Ook wordt er gesproken over sparen en budgetteren en over wat een goed moment is om kinderen te krijgen. Dit zijn allemaal belangrijke lessen die kunnen helpen om niet zomaar gewoontes in stand te houden, maar om het zo goed mogelijk te doen in je huwelijk, ook voor je kinderen.

‘Hoewel Mysha er slim genoeg voor is, zit een vervolgstudie er niet in.’

Nienke Westerbeek, in Bangladesh, in gesprek met vrouwen.

Lange adem

Mysha leerde om te naaien en kreeg via het project een naaimachine. Daarmee verdient ze nu een deel van het gezinsinkomen. Haar man studeert nog en ze heeft goede hoop dat hij straks een baan vindt waarmee hij hun gezin kan onderhouden. Ondertussen heeft Mysha er huishoudelijke taken bijgekregen bij haar schoonfamilie, bij wie ze na haar huwelijk is ingetrokken. Daarnaast is ze ook nog bezig met het afronden van haar middelbare school. Hoewel ze er slim genoeg voor is, zit een vervolgstudie er niet in. Alles bij elkaar is het behoorlijk zwaar. Als ze haar school heeft afgerond, wil Mysha graag een onderneming starten. Ze hoopt zo, samen met haar man, voor voldoende gezinsinkomen te kunnen zorgen. Op die manier kunnen haar toekomstige kinderen, hopelijk ook de meisjes, langer naar school, misschien zelfs studeren en hoeven ze pas te trouwen als ze wat ouder zijn. Het doorbreken van de cirkel van armoede is vaak een kwestie van de lange adem.

Veilige plek

Ondanks dat zijn familie leeft vanuit een andere religie, hebben de ouders van Mysha gekozen voor een bruidegom met goede economische perspectieven. Dat is best te begrijpen als je elke dag aan het overleven bent. Daarom is het zo belangrijk dat er in het project ruimte blijft voor meisjes zoals Mysha. Het project is een veilige plek waar ze zich kan ontwikkelen, haar vragen kan stellen en haar problemen kan voorleggen aan volwassenen die 100 procent voor haar gaan. En die met hun levenswijsheid en ervaring haar kunnen voorleven en raadgeven over alle moeilijkheden die zij al op jonge leeftijd moet zien te verwerken.

‘Het doorbreken van de cirkel van armoede is er helaas vaak een van de lange adem.’

Bevoorrecht

Wie opgroeit in armoede, heeft minder te kiezen en meer te overwinnen in het leven. Iedere keer als ik aan mijn eigen dochters van 22 en 26 denk, besef ik wat een voorrecht het is om op te groeien in een omgeving waarin alle mogelijkheden zijn om je te ontwikkelen en te ontdekken wie je bent en wat je kunt.

* In verband met privacy is de naam van Mysha aangepast.


Reisverslag geschreven door Nienke Westerbeek, CEO Compassion Nederland.