In 2020 raasde cycloon Amphan over het zuiden van Bangladesh. De 10-jarige Sourob woonde met zijn ouders en zijn pasgeboren zusje, van slechts enkele dagen oud, in een huis gemaakt van modder, niet bestand tegen een cycloon. Terwijl de wind aantrok, vluchtten Sourob en zijn familie hun huis uit.

Compleet weggeblazen

Op het terrein van het Compassion-project worden ze opgevangen door medewerkers. Hier kunnen ze de storm veilig uitzitten. Ondertussen krijgt Sourobs moeder Chumki last van een zwelling op haar buik, op de plek waar ze nog maar kort geleden een keizersnede heeft gekregen. De medewerkers doen wat ze kunnen en helpen Chumki de nacht door. Als de storm de volgende dag is gaan liggen, gaat het gezin terug naar hun huis. Het bamboe skelet staat nog overeind, maar daar is ook alles mee gezegd. De lemen muren en het dak zijn compleet weggeblazen.

Sourob uit Bangladesh staat voor zijn huis, dat is verwoest door een cycloon.
Het huis van Sourob na de cyloon.

Kritieke weken

Sourobs vader Jakob werkt als dagloner en verdient slechts enkele dollars per dag, die nodig zijn om eten van te kopen. Geld om een nieuwe huis te bouwen is er niet en daarom knappen ze het maar zo goed mogelijk op. Het Compassion-project voorziet gezinnen als dat van Sourob van voedselpakketten die noodzakelijk zijn om überhaupt te overleven in die eerste kritieke weken na de ramp. Daarnaast verlenen medewerkers ook psychische en emotionele steun waar dat nodig is. De situatie van Sourob en zijn familie is op dat moment nijpend. Het huis is niet langer bestand tegen regen en wind.

Een nieuw huis

Met middelen uit het noodhulpfonds van Compassion, ontstaat voor een aantal families de mogelijkheid om een nieuw huis te bouwen, waaronder die van Sourob. Het is een stuk steviger dan waar ze in gewoond hebben en de kans dat dit huis een storm overleeft, is aanzienlijk groter. Daarnaast zijn bestaande beschadigde huizen opgeknapt en is er gezorgd voor goed sanitair, essentieel voor een goede gezondheid.

Sourob uit Bangladesh voor zijn nieuwe huis.
Een nieuw onderkomen voor de familie.

Hoop en zelfvertrouwen

Voor de familie van Sourob betekent een nieuw huis meer dan een veilig plek om te wonen. Moeder Chumki, inmiddels volledig hersteld, vertelt: “Toen we in onze ‘opgeknapte’ hut woonden, keurden andere mensen ons huis geen blik waardig omdat het zo armoedig was. Ze zagen ons niet staan. Nu blijven de mensen staan en maken ze een praatje met me: we worden weer gezien.” Daarmee geeft het nieuwe huis de kersverse bewoners ook nieuwe hoop en zelfvertrouwen.

Sourob uit Bangladesh met zijn ouders en zusje.
Sourob met zijn ouders en zusje.

‘Nu blijven de mensen staan en maken ze een praatje met me: we worden weer gezien.’

Weerbaarheid en veerkracht

De verbeterde omstandigheden verhogen de veerkracht van gezinnen als dat van Sourob. De hulp op korte termijn zorgde ervoor dat het gezin kon overleven. Het nieuwe huis maakt het gezin weerbaar en geeft hoop op een betere toekomst op de plek waar ze wonen. Als het regent en Sourob ligt te slapen, draait hij zich nog een keer vol vertrouwen om. Hij is niet langer bang dat het huis het niet zal houden.

Steun kinderen en hun gezinnen die getroffen worden door een (natuur)ramp en geef aan het noodhulpfonds.


Bron: fotojournalist J. Sangma uit Bangladesh