Pastor Gleydson uit Brazilië“Ik herinner me dat ik een jongen in het Compassion-project zijn vierde bord met eten op zag eten, waarna hij om nog meer vroeg. Toen hem werd gevraagd waarom, brak zijn antwoord ons hart. Hij antwoordde: “Omdat ik niet weet wanneer ik weer ga eten.’’
De oorlog heeft invloed op de wereldwijde voedselvoorraad
Voor de wereldwijde voedselmarkt zijn er maar weinig landen waarvan het erger is dat ze in oorlog zijn dan Rusland en Oekraïne. Zij worden niet voor niets ‘de graanschuur van de wereld’ genoemd. Deze twee landen leveren samen namelijk bijna 30 procent van alle tarwe op de wereld en voeden zo miljarden mensen. En niet alleen tarwe, ook gerst, zonnebloemolie en maïs komen uit Oekraïne en Rusland. Nu de export uit Rusland aan banden is gelegd en de oogst in Oekraïne verstoord is door de gevechten, loopt de wereld zo een enorme voedselvoorraad mis. In combinatie met de torenhoge kosten van brandstof en kunstmest, zorgt het voedseltekort ervoor dat de wereldwijde voedselprijzen stijgen.
De oorlog veroorzaakt honger
De oorlog in Oekraïne is slechts een van de tientallen conflicten die tegenwoordig over de hele wereld plaatsvinden. Oorlogen veroorzaken vaak voedselcrises. “Conflicten veroorzaken een destructieve golf van hongersnood die de wereld dreigt te overspoelen,’’ aldus uitvoerend directeur van het Wereld Voedsel Programma van de VN, David Beasley. “De prijs die wordt betaald aan menselijke ellende is onvoorstelbaar.”
De oorlog verergert honger
Wanneer oorlog toeslaat, slaat honger harder toe. Al voor de oorlog in Oekraïne was er sprake van voedselonzekerheid in verschillende landen waar Compassion werkt. Met name in de Afrikaanse landen als Ethiopië, Kenia, Uganda, Burkina Faso en Togo en in Zuidoost-Azië en Haïti. De oorlog in Oekraïne verslechtert deze wanhopige situatie alleen maar.
De kerk kan helpen
De oorlog in Oekraïne dreigt een wereldwijde voedselcrisis te veroorzaken. Maar gelukkig is er een lichtpuntje: de kerk kan helpen. Compassion werkt samen met meer dan 8.000 lokale kerkpartners over de hele wereld om kinderen en gezinnen direct, maar ook langdurig te ondersteunen.
Bij rampen kan de plaatselijke kerk onmiddellijk reageren, omdat ze er al zit en relaties heeft opgebouwd. De hulp die de kerk biedt, bestaat uit twee delen. Hulp om de honger op korte termijn te stoppen, zoals door het verstrekken van voedselpakketten en geld. En hulp voor de lange termijn, zoals het ondersteunen van families door middel van zaden, kunstmest, vee en training, zodat zij een duurzame voedselvoorziening hebben.
Chaltu, een moeder uit Ethiopië“Zonder de training over het genereren van inkomen die het Compassion-project aan ons gaf, zouden we afhankelijk zijn geweest van de voedseldistributie. Ik krijg er rillingen van als ik eraan denk wat ik dan zou hebben gedaan.”
Bid je mee?
“Oorlogen verscheuren families, gemeenschappen, infrastructuren, voedselsystemen en hele regio’s,” zegt Jimmy Mellado, directeur van Compassion International. ‘’De kinderen en families die hier midden in zitten, hebben dringend ons gebed nodig.’’
Bid voor ouders/verzorgers en kinderen die honger lijden; bid voor de voedselvoorraad, vrede en oplossingen voor het wereldwijde voedseltekort.
Bid voor de lokale kerkpartners van Compassion die de wereldwijde voedselcrisis van dichtbij zien en helpen waar ze kunnen. Vraag om wijsheid, bescherming, volharding en de middelen die ze nodig hebben.
Je kunt nu al helpen
Compassion ondersteunt ongeveer 2,3 miljoen kinderen en hun families. Om deze kinderen in de komende maanden en jaren te kunnen blijven voorzien van genoeg gezonde voeding financieren we onder andere voedselpakketten, zaden en vee. Help jij mee?