Compassion werkt altijd samen met lokale kerken. De kerk heeft een unieke positie: ze is al gevestigd in de gemeenschap en kent de problematiek. De pastor heeft daardoor een belangrijke rol in de samenwerking tussen de kerk en Compassion. Zo ook binnen de kerk van pastor Arren uit Malawi. “In onze gemeenschap leven veel gezinnen in extreme armoede. We geloven dat onderwijs de sleutel is tot een betere toekomst. Door samen te werken met Compassion kunnen we de kinderen in de buurt hulp bieden.’’

De rollen binnen een project

Door sponsors en donateurs krijgt de kerk via Compassion de financiële middelen om het project te draaien. Elke kerk heeft hiervoor drie vaste medewerkers: een projectdirecteur, een accountant en maatschappelijk werker.

De projectdirecteur

De projectdirecteur leidt het project en is verantwoordelijk voor de aansturing van de medewerkers en vrijwilligers. Het gebeurt regelmatig dat hij of zij een goedbetaalde baan opgeeft om de gemeenschap te dienen. Dat geldt ook voor John, projectdirecteur in Zuid-Haïti. Hij groeide zelf op in extreme armoede en nam als kind deel aan een Compassion-project. Later bouwde hij een succesvolle carrière op in de financiële sector. Toch besloot hij terug te keren naar zijn gemeenschap om daar dienstbaar te zijn. “Ik weet hoe deze kinderen zich voelen en daarom weet ik hoe ik hen kan helpen. Ik wil dat de kinderen op het project zich geliefd en gezien voelen.”

De accountant

De accountant houdt zich bezig met de financiële en administratieve processen van het project. “Ik wil als accountant helpen met goed financieel beheer, zodat de kinderen op het project kunnen groeien en de gemeenschap sterker wordt,” vertelt Ati, accountant op een project in Indonesië.

De maatschappelijk werker

De maatschappelijk werker is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Komina werkt als maatschappelijk werker op een project in Togo. Ze legt uit: ‘’Ik ben veel onderweg om kinderen en hun families te bezoeken. Ooit bezocht ik een meisje dat erg ondervoed was. De meeste mensen dachten dat ze het niet zou overleven. We brachten haar naar het ziekenhuis voor een behandeling. Inmiddels gaat het goed met haar. Als je haar nu ziet, is dat een wereld van verschil. Dat is waarom ik van mijn werk houd.’’

Gespecialiseerde vrijwilligers

Ook werkt elk project met een team getrainde vrijwilligers, ook wel kindercoaches genoemd.
Deze gespecialiseerde vrijwilligers koken maaltijden, geven lessen en begeleiden de kinderen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Gezondheidsspecialist Angela uit Peru staat met haar handen over elkaar op een Compassion-project.
Gezondheidsspecialist Angela uit Peru. Beeld: Fernando Sinacay.

De gezondheidsspecialist

De gezondheidsspecialist houdt de gezondheid van kinderen op het project in de gaten. Wanneer het nodig is regelt hij of zij bijvoorbeeld een doorverwijzing naar een tandarts of ziekenhuis.

”Ik ben 24/7 beschikbaar voor de kinderen. Alle ouders hebben mijn telefoonnummer. Het is een zegen om er voor hen te zijn.”

Gezondheidsspecialist Angela uit Peru

De mentor

De mentor geeft de kinderen les en begeleidt de kinderen. Wanneer de kinderen ouder worden praat de mentor met hen over hun toekomst en welke opleiding ze willen volgen.

Een jeugdbeschermer in Brazilië staat met zijn rug op de foto.
Een jeugdbeschermer uit Brazilië. Beeld: Sara Navarro.

De jeugdbeschermer

De jeugdbeschermer is verantwoordelijk voor het identificeren, melden en monitoren van alle vormen van misbruik, uitbuiting en geweld. Op het project is er veel aandacht voor de bescherming van kinderen. Kinderen krijgen bijvoorbeeld les over het aangeven van gezonde grenzen.

”We geloven in kinderen, zelfs als hun ouders dat niet doen. We nemen ze serieus. Voor veel van hen zijn wij alles wat ze hebben. Als team zetten we ons samen in om hen te beschermen. Hier zullen we nooit mee stoppen.”

Jeugdbeschermer Guilherme* uit Brazilië
Kok Anna uit Tanzania zit naast een deelnemer van een Compassion-project.
Kok Anna uit Tanzania met een deelnemer van het project. Beeld: Eric D. Lema.

De kok

De kok kookt voedzame maaltijden voor de kinderen op het project. Belangrijk voor kinderen die thuis lang niet altijd genoeg te eten hebben. Voor veel kinderen is dit een hoogtepunt van hun dag.

”Sommige kinderen krijgen thuis niet genoeg te eten. Dat vind ik lastig. Maar ik ben blij dat ik de kinderen op het project voedzame maaltijden kan geven.”

Kok Anna uit Tanzania

Overige vrijwilligers

Overige vrijwilligers op het project ondersteunen waar nodig. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die het project hebben afgerond.

Voor ouders

Het project werkt samen met de ouders en/of verzorgers van de kinderen, omdat zij een belangrijke rol spelen in de zorg voor hun kinderen. Medewerkers ondersteunen en coachen ouders bij de zorg en opvoeding voor hun kind. Zo leren ouders bijvoorbeeld lezen en schrijven of vaardigheden om een eigen inkomen te genereren.

Samen met school

Het Compassion-project is geen school, maar werkt wel samen met de scholen waar de kinderen naartoe gaan. Het project ondersteunt door bijvoorbeeld schoolgeld, uniformen en schoolboeken te betalen. Projectmedewerkers houden samen met leerkrachten de schoolresultaten van kinderen in de gaten. Wanneer het nodig is, krijgt een kind bijles aangeboden.

Ieder kind dezelfde basiszorg

De kerken waarmee Compassion samenwerkt, spelen zoveel mogelijk in op de specifieke behoeften van het kind en zijn omgeving, aangepast aan de lokale cultuur. Dit betekent dat de zorg en ondersteuning die kinderen krijgen, kan verschillen per land, gebied en zelfs per kerk. Daarnaast krijgen alle kinderen die deelnemen aan een Compassion-project, in welk land dan ook, dezelfde basiszorg.