Bescherming privacy

Compassion hecht veel waarde aan het recht op privacy. De AVG-wetgeving beschermt burgers van EU-lidstaten en dus ook onze sponsors en donateurs. Wettelijk gezien vallen de kinderen die wij ondersteunen dus niet onder deze richtlijnen. Wij vinden echter dat de kinderen en de gezinnen waarvoor wij werken net zoveel recht op privacy hebben. Om die reden hebben wij bij de invoering van de AVG-regelgeving ervoor gekozen om alle 2,3 miljoen kinderen en hun ouders te bezoeken. In een persoonlijk gesprek hebben we hen uitgelegd wat deze regelgeving inhoudt. We hebben hen om toestemming gevraagd om bepaalde gegevens van hun kind te verstrekken inclusief een foto. Deze toestemming kan ook weer ingetrokken worden.

Toestemming van ouders

Als een ouder of verzorger een kind anno 2025 aanmeldt bij een van onze Compassion-projecten wordt hij of zij nog steeds door een gedetailleerd toestemmingsformulier geleid. Dit gebeurt onder begeleiding en in de eigen taal. In dit gesprek komt aan bod hoe en waar wij gegevens en de portretfoto van een kind delen. Als wij een kind of ouders interviewen en beeldmateriaal van hen maken, is de procedure nog uitgebreider. Ouders en kind, afhankelijk van de leeftijd, wordt zorgvuldig uitgelegd waar wij de content voor gebruiken. Zij moeten hiervoor toestemming geven en ook deze toestemming kan door hen weer ingetrokken worden.

Projectmedewerker Angela op bezoek bij moeder Elena en haar kinderen in Peru.
Projectmedewerker Angela uit Peru bezoekt Elena en haar kinderen Sofia en Derek. Beeld: Fernando Sinacay.

Toegang tot gegevens

Waar we in het verleden meer informatie deelden met potentiële sponsors is dat teruggebracht naar een foto, de voornaam en een globale locatie (cirkel van 11 km rondom de woonplaats van het kind). Hierdoor is de online vindbaarheid van de kinderen die we ondersteunen significant teruggebracht. Meer informatie is voor sponsors beschikbaar, maar om bij die informatie te komen zijn bovengemiddeld veel beschermingslagen aangebracht. Enkel een geselecteerde groep Compassion-medewerkers kan bij alle gegevens van de kinderen. Als een kind het programma heeft afgerond of voortijdig stopt, wijzen we hen altijd op het recht om uit al onze systemen verwijderd te worden (het recht om ‘vergeten te worden’).

Briefwisseling en ontmoeting

We beperken alle communicatie tussen sponsor en kind tot onze kanalen, die worden gecontroleerd door medewerkers van Compassion International. Contact via social media raden we sterk af. Een ontmoeting tussen een sponsor en een kind vindt altijd plaats onder begeleiding van een Compassion-medewerker en een ouder of verzorger.

De jeugdbeschermer

Ieder Compassion-project heeft een jeugdbeschermer in dienst. Hij of zij ontmoet de kinderen op het project, komt bij hen thuis en is betrokken bij de ouders. De jeugdbeschermer is, net als alle andere projectmedewerkers, getraind op het herkennen van seksueel misbruik, verbaal en fysiek geweld. Zo nodig werkt de jeugdbeschermer samen met de politie of andere instanties. Het actief bewaken en optreden tegen online grooming vormt een belangrijk onderdeel van hun werk. Kinderen die slachtoffer zijn geworden van geweld of misbruik ontvangen therapie van professionele hulpverleners.

We evalueren onze procedures voortdurend en stellen bij waar nodig. Zo zorgen we ervoor dat de waardigheid van alle deelnemers aan onze programma’s wordt beschermd en behouden.

Meer weten over onze werkwijze?