“Zoiets wil ik ook in ons dorp hebben. Dat dacht ik toen ik de impact zag van het werk van Compassion in Lima,” begint pastor Pedro te vertellen. Hij zat in die tijd op de Bijbelschool en begeleidde zomerkampen waar Compassion bij betrokken was. “Ik zag de breedte van het werk in meerdere levensgebieden. Als Bijbelschoolstudent was ik heel erg gericht op het geestelijk aspect, hier ging het om praktisch werk, net als Jezus deed.”
Toekomst
Toen Pedro na het afronden van de Bijbelschool voorganger werd in zijn eigen dorp, zag hij daar het gemis aan focus op kinderen en tieners. “We hadden geen moeite met evangelisatie, stonden op marktpleinen om het evangelie te delen. Maar we deden weinig aan kinderwerk,” vertelt hij. “Ik begon me af te vragen hoe de toekomt van onze kerk eruit zou zien als we weinig kinderen zouden blijven zien in de diensten. Toen ik een plan schreef en aan het bidden was hoe ik in deze gemeente wilde werken, besloot ik me meer te gaan richten op kinderen en tieners, vanuit het idee dat er ook een toekomst is voor de gemeente. Ik dacht na over hoe we het christelijke gezin een plek konden geven.”
Relatie bouwen
Als eerste stap om meer kinderen te betrekken, startte Pedro een vakantiebijbelclub. Daarna kwam er een zondagsschoolgroep, die zich al snel uitbreidde. Ook kwam er meer aandacht voor kinderen in de kerkdienst zelf. “We beginnen de dienst samen. Iedereen zit bij elkaar, zodat er een relatie ontstaat tussen kinderen, jeugd en volwassenen. Als een kind dan op straat loopt en iemand uit de kerk ziet, ook kan denken: hé, die ken ik,” legt Pedro uit. “Na het zingen gaan ze naar de zondagsschool. Eerst krijgen ze per leeftijdsgroep een les. Aan het eind krijgen ze wat drinken en eten. Soms wordt er gekookt, soms is het wat fruit.”
Speciale taak
Om tieners te betrekken, krijgen zij van pastor Pedro een speciale taak in de dienst. Door mee te doen in het muziekteam, één jongere drumt bijvoorbeeld. Soms helpen ze bij het zorgen voor de kleinere kinderen of delen ze flyers uit. “Ze hebben zoveel energie en mijn idee is om ze steeds meer bij de kerk te betrekken. Dat begint met hele kleine dingen.”

Nieuw perspectief
Wat Pedro’s verlangen is, is een mentaliteitsverandering bewerkstelligen bij de jongste generatie. Veel gezinnen leven in armoede. Ouders zijn nauwelijks geschoold en hebben moeite het hoofd boven water te houden. Hierdoor zijn ze erg op zichzelf gericht; het is overleven. Kinderen die in deze omgeving opgroeien, ondergaan hun lot vaak lijdzaam, ze verwachten niet dat zij een beter leven kunnen opbouwen. Pastor Pedro gelooft dat dit anders kan.
‘Hoe persoonlijker het werk, hoe meer vrucht het draagt, geloof ik.’
Bijbels principe
Zijn gemeente organiseert activiteiten voor groepen, maar zoekt ook heel specifiek naar manieren om kinderen op individueel niveau te helpen. Hij ziet dat als een Bijbels principe. “In de Bijbel staan talloze verhalen over de drie jaar waarin de Here Jezus zijn bediening op aarde had. Hij had grote menigten om zich heen, soms duizenden mensen, maar hij maakte ook verschil in het leven van het individu. Hoe persoonlijker het werk, hoe meer vrucht het draagt, geloof ik.”
Positieve bemoeienis
Met de hulp van Compassion kan de gemeente van Pedro ook hulp bieden achter de voordeur, wat de gemeenschap en goede komt. Zo is er een project waardoor er schoon drinkwater is en zorgen ze dat tandartsen het dorp bezoeken om tandenborstels en tandpasta uit te delen aan kinderen. Pedro: “Wij zeggen tegen de ouders: jullie zijn verantwoordelijk, wij helpen, zover als jullie dat toestaan. We proberen positieve bemoeienis te hebben.”
Pedro ziet nu zelf de impact die hem op de Bijbelschool aanvuurde om met jeugd aan de slag te gaan. “Wat ik mooi vind, is dat we door het werken met kinderen de levens van complete gezinnen zien veranderen. Ik geloof dat werken met kinderen hoop geeft. Zij bieden kansen om opnieuw te beginnen. Dus bij wat voor activiteit er ook is: kinderen krijgen een plek.”
Hoe betrek jij kinderen in Nederland bij thema’s als armoede en onrecht in jouw kerk?