Karisse groeit op in het West-Afrikaanse Togo. Zijn ouders zijn te arm om goed te kunnen voorzien in de behoeftes van alle vier hun kinderen. Het maakt dat Karisse weinig gevoel van eigenwaarde heeft.

Durven dromen

Zijn gevoel van eigenwaarde verandert wanneer hij op 8-jarige leeftijd naar een Compassion-project toegaat. “Het personeel van het project gaf echt om mij; ze waren altijd geïnteresseerd in mijn leven en gaven me liefde. Ik was een teruggetrokken kind, maar dat veranderde. Ik leerde mensen kennen, met mensen omgaan en praten.” Karisse voelt zich geliefd en aangemoedigd en hij durft zelfs te gaan dromen.

Ook thuis verandert er veel. Zijn ouders gaan met andere ogen naar Karisse kijken. Zijn moeder begint in het bijzonder te geloven dat haar zoon wat kan bereiken. Wanneer het project haar helpt met activiteiten die zorgen voor inkomsten, begint ze ook te geloven in zichzelf.

Groeiend zelfvertrouwen

Er zijn ook momenten dat het minder goed gaat met Karisse. Bijvoorbeeld wanneer hij zakt voor zijn examen. “Het project stimuleerde me en moedigde me aan om mijn studie af te maken. Dankzij Compassion heb ik nooit opgegeven.” Ook zijn sponsor speelt een belangrijke rol. Hij herinnert zich hoe de woorden van zijn sponsor zijn grootste motivatie werden. “Ze schreef me: ‘Karisse, je kunt het; we geloven in je!’ Die woorden onthoud ik voor altijd, vooral ook als mijn weg moeilijk is.”

Karisse’s interesse in computers stamt uit zijn schooltijd. Hij krijgt een laptop en zijn computervaardigheden gaan met sprongen vooruit. De middelbare school rondt hij af met goede resultaten. Zijn zelfvertrouwen groeit. Na de middelbare school krijgt hij ondersteuning om een beroepsopleiding te volgen.

In 2022 studeert Karisse af en voltooit hij zijn laatste jaar in het Compassion-programma. Met een aantal leeftijdsgenoten krijgt hij een startfinanciering van het Compassion-project om een bedrijf op te starten: Jireh Solux Sarl. De tien jongeren hebben vaardigheden op het gebied van webdesign, it-architectuur, onderhoud, netwerken, communicatie en journalistiek en is gespecialiseerd in evenementenorganisatie, communicatie, grafische vormgeving en informatica.

Teruggeven

Ondertussen wil Karisse als CEO van de start-up ook teruggeven en zijn gemeenschap en het lokale Compassion-projecten ondersteunen. Daarom geeft zijn team tegen een gereduceerd tarief jongeren training in informatica. Want elke jongere verdient, ongeacht zijn financiële omstandigheden, de kans om informatica-vaardigheden op te doen en digitaal bewustzijn aan te leren, vinden ze. Karisse: “Ik wil elke jongere digitale vaardigheden bijbrengen omdat de wereld daar tegenwoordig om draait. Het is het minste wat ik kan doen om het project te bedanken en andere kinderen te helpen zich te ontwikkelen.” 

Een spannend project waar zijn team ook aan werkt is het digitaliseren van ‘My Plan for Tomorrow’ – een door Compassion gebruikt document dat kinderen en jongeren in het programma helpt om hun dromen en beroepen onder woorden te brengen, met de hulp van de medewerkers van het project. Karisse en zijn team hebben de plannen digitaal beschikbaar gemaakt. Daardoor kunnen jongeren meer tijd besteden aan het nadenken over hun dromen en het verfijnen van hun plannen. “Het project heeft mij in staat gesteld informatica te studeren. Dankzij mijn Compassion-familie en mijn sponsor ben ik geworden wie ik nu ben. Wie weet met welke innovaties de jongeren komen die wij nu helpen!”