Zelf is Shimul na de achtste klas van school gegaan om te werken in de garnalen. Hij droomt ervan hoe zijn dochter verder studeert en later haar familie kan ondersteunen. Alleen de middelen zijn beperkt, evenals de mogelijkheden in het dorp. Het gebied is nauwelijks te bereiken met openbaar vervoer, enkel via de rivier de Rupsa.

Shimul vist naar garnalen in Bangladesh.

Kort seizoen

De plek waar Shimul in Bangladesh woont, was ooit een belangrijke regio voor groenten- en rijstteelt, vanwege de rijke bodem en de ligging aan de rivier. Maar dat is de afgelopen tien jaar veranderd door de garnalenvangst, waar steeds makkelijker geld in te verdienen viel. Veel boeren verruilden landbouw voor garnalenkweek. In de afgelopen tien jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest in Shimuls vakgebied die voor hem nauwelijks bij te benen waren. Het seizoen om garnalen te vangen, loopt maar van oktober tot februari. In de andere maanden is Shimul bezig met voorbereiden en opkweken. In die maanden kan hij niet verkopen en verdient hij niets aan de garnalen. Als het lukt, werkt hij in die periode waar het kan als dagloner, maar er is niet altijd werk te vinden.

Minimaal inkomen

Een kilo garnalen levert rond de 4 euro op, afhankelijk van de kwaliteit. In het seizoen verkoopt Shimul 3 tot 5 kg per dag. Alles wat in die vijf maanden verdiend wordt, moet over het hele jaar worden uitgesmeerd. Het is een minimaal inkomen voor het gezin. Maar Shimul zet alles op alles om een betere toekomst voor zijn dochter voor elkaar te boksen.

Shimul met zijn vrouw en dochter Sneha.

Hulp uit onverwachte hoek

Dan komt er hulp uit onverwachte hoek. In het dorp wordt een Compassion-project geopend en Shimuls dochter Sneha is één van de 150 kinderen die opgenomen worden in het programma. Dit is goed nieuws. Het brengt rust en stabiliteit in het gezin. Sneha kan nu naar school, krijgt toiletspullen zoals tandpasta en zeep en ondergaat medische check-ups. Ze wordt begeleid door medewerkers van het project en Sneha ontpopt zich tot een steeds zelfverzekerder meisje. Dat Sneha is opgenomen in het project, haalt een enorme last van Shimuls schouders. De toekomst waar hij al jaren voor zijn dochter over droomt, is opeens realistischer dan ooit.

‘Sneha ontpopt zich tot een steeds zelfverzekerder meisje.’

Sneha uit haar Bangladesh met haar geit.

Praktische ondersteuning

Ondertussen werkt Shimul nog steeds hard in zijn garnalenkwekerij. Via het Compassion-project wordt geregeld dat er specialisten langskomen om hem te leren hoe hij de garnalen, en daarmee ook zijn kwekerij, gezond kan houden. Deze kennis biedt bescherming voor zijn bedrijf en maakt het inkomen stabieler. Naast praktische ondersteuning voor zijn onderneming, krijgen Shimul en zijn vrouw ook hulp bij de opvoeding van Sneha. Zo kunnen zij haar zo goed mogelijk bijstaan om haar school af te maken, zodat zij nooit het stokje van armoede hoeft over te nemen. Shimul vertelt blij: “Het project is een grote zegen voor mij en mijn gezin. Ik heb er vertrouwen in dat datgene wat ik zelf nooit heb kunnen bereiken, wel bereikbaar is voor Sneha.”

‘Het project is een grote zegen voor mij en mijn gezin.’

Bron: fotojournalist J. Sangma uit Bangladesh