Ja, als iemand sterft, dan is dat verdrietig, realiseert Frederike zich terdege. “Maar als christenen hebben we wel de hoop dat we iemand terugzien. De dood is geen punt. Het is een verdrietige tussenstop tot het moment dat we elkaar in de hemel terugzien. Hoe mooi is het dan om met de aardse schatten, je geld, de middelen die je tijdens je leven hebt vergaard, je steentje bij te dragen, ook na je overlijden?”
Kwetsbaar onderwerp
Met haar achtergrond in de ouderenzorg kwam de dood al vele malen dichtbij. “Ik heb met families gesproken als een overlijden aanstaande was. Het is mooi om te horen wat voor iemand van betekenis is geweest in het leven. In haar werk bij Compassion is die vraag ook relevant. “Ik vind het fijn als mensen met mij willen praten over een toch wel kwetsbaar onderwerp. Ik vind het belangrijk oog te hebben voor waar mensen waarde aan hechten.”
Toekomst geven
Misschien voelt het een beetje gek om een gesprek over nalaten aan te gaan. Frederike begrijpt dat. “Je praat over iets, terwijl het misschien nog wel tien of twintig jaar duurt, misschien nog wel langer, voordat datgene waar we over praten daadwerkelijk aan de orde is.” Toch voert ze gesprekken over nalatenschappen graag. Omdat ze ziet welk verschil het maakt om op deze manier iets moois na te laten. ”Hoe mooi is het om wat je tijdens je leven geeft, te kunnen voortzetten als je er zelf niet meer bent? Je geeft licht door aan de wereld, ook na je overlijden. Een nalatenschap aan Compassion geeft hoop aan kinderen en gezinnen die leven in armoede. Ze krijgen er letterlijk een toekomst door,” schetst Frederike. “Durf de stap te nemen om in gesprek te gaan over het opnemen van een goed doel in je testament. Een gesprek verplicht je tot niets, maar kan je wel verder helpen in je denkproces over wat jij belangrijk vindt als je er zelf niet meer bent.”
‘Ik vind het belangrijk oog te hebben voor waar mensen waarde aan hechten’
De grootste misvatting rondom nalaten?
Wat Frederike betreft klopt het idee niet dat het bij een nalatenschap altijd om een grote som geld gaat. “Het is al mooi als je ervoor zorgt dat een gezin een aantal maanden te eten heeft. Met elk bedrag zorg je voor verandering,” vertelt Frederike. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen zelf ideeën hebben over waar ze hun nalatenschap voor willen bestemmen. Als iemand leerkracht is geweest, wil hij misschien dat zijn erfenis wordt gebruikt voor de bouw van een nieuw klaslokaal. We kunnen zo concreet mogelijk de wensen bespreken van iemand die wil nalaten aan Compassion. Een specifiek thema, zoals een bouwproject, onderwijs of de start van een kerk, maar ook een land dat iemand aan het hart gaat. Het mooiste vind ik als iemand die Compassion opneemt in zijn testament verschil maakt op een gebied waarin deze persoon zich herkent. Dat hij projecten die hem bij leven zouden hebben aangesproken om aan te geven, voort kan zetten na zijn dood.”
Wil je meer weten over hoe je kunt nalaten aan Compassion? Neem contact op met Frederike (06 23 68 83 67) of vraag de brochure aan.
Foto Frederike: Willem Jan de Bruin Fotografie